Keresés


Gyorskeresés


Mutatók
Hírlevél


Adatmódosítás
Induktor Danubius Kft.
 
Cím: 2890 Tata, Új út 13.
Telefon: 0634587400
Fax: 0634487323
Térkép:
transzformátor gyártás
fojtótekercs gyártás
induktivitás gyártás
Cégforma: Korlátolt Felelősségű Társaság
Szolgáltatások
Transzformátor:

A transzformátor egy villamos gép, amely két áramkör között, elektromágneses úton energiát közvetít. A két áramkör közül azt, ahonnan az energia érkezik, primer áramkörnek, vagy primer oldalnak nevezzük, a másik áramkör a szekunder áramkör vagy szekunder oldal. A transzformátor mozgó alkatrészt nem tartalmaz. Működése során a transzformátor primer oldalán a váltakozó áram a nyitott vagy zárt vasmagban váltakozó mágneses fluxust kelt, ami a szekunder áramkörben feszültséget indukál. A szekunder oldalra villamos terhelést kapcsolva megindul a szekunder áram, és ezzel valósul meg az energiaátvitel. A működés alapfeltétele a primer oldali váltakozóáramú táplálás, mivel csak a változó mágneses fluxus képes a szekunder oldalon feszültséget kelteni. A működési alapelvekből adódik az is, hogy a két áramkörben a frekvencia azonos, míg a primer és szekunder oldali feszültségek aránya igen jó közelítéssel a megfelelő oldali tekercsek menetszámainak arányával egyezik meg. A transzformátor hatásfoka a gyakorlatban is közel 100 százalék, így a primer és szekunder oldali teljesítmények szinte megegyeznek. Ebből adódik, hogy a primer és szekunder oldali áramok aránya nagyon jó közelítéssel a menetszámáttétel reciprokával arányos. A transzformátor a leggyakrabban nagyteljesítményű (erőátviteli) villamos hálózatokban kerül felhasználásra a feszültségszint megváltoztatása érdekében. Ennek jelentősége abban áll, hogy azonos teljesítményt magasabb feszültségű átviteléhez kisebb áramra van szükség, így az átivteli hálózat ohmos veszteségei jelentősen csökkenthetők, és így lehetővé válik a villamos energia nagy távolságokra történő gazdaságos továbbítása. További fontos alkalmazás két áramkör galvanikus leválasztása, illetve az impedancia megváltoztatása.

Transzformátor feltalálója:

Michael Faraday 1831-ben írta le az elektromágnese indukció elvét. És határozta meg a törvényeket. Ám az első energiaátalakításra alkalmas transzformátort Bláthy Ottó, Zipernowsky Károly és Déri Miksa szabadalmaztatta 1885-ben.
Ezeket a transzformátorokat sokáig a Ganz gyár állította elő.

A transzformátor felhasználási területei:

A transzformátor napjainkban minden jelentősebb villamos energiát használó gépben megtalálható. Valamint villamos energia gazdaságos továbbítása céljára is transzformátor beiktatása szükséges a villamos rendszerbe. Mivel szinte száz százalékos hatásfokkal dolgozik ezért gazdaságos.

Speciális transzformátor:

A szekunderoldal rövidzárása normális esetben tönkreteszi a transzformátort, mérőműszerek mérérsi tartományának kiterjesztése céljából ez megengedett(áramváltók). A másik ilyen speciális transzformátor alakalmazási terület az ívheggesztő készülékek szabályozható légrésű transzformátora.

Transzformátor partneroldalai:

WYW Globál Directory Hun-Web Linkek LinkBank Magyar Honlap Linkek

LINKTAR.HU


Add a Startlaphoz
 
Készítette a BIT-Hungary Kft.
WebTudakozó portál• E-mail:info@webtudakozo.hu