Keresés


Gyorskeresés


Mutatók
Hírlevél


Adatmódosítás
Rigó Szerszám és Formakészítő Kft.
 
Cím: 5435 Martfű, Lenin út 1.
Postázási cím: 5435 Martfű, Lenin út 1.
Telefon: 0656580031
Fax: 0656580032
Térkép:A Rigó Kft. budapesti székhelyű, de a szerszámgyártás tevékenységét Budapesttől keletre, Szolnoktól 20 km-re a martfűi és a tiszaföldvári telephelyeken, ipari környezetben, önálló tulajdonjogú és teljes közművel ellátott telephelyeken végzi.

A Rigó Kft. 1990-ben alakult, 25 millió forintos törzstőkével. A jelenlegi jegyzet tőke 350 millió forint. A dolgozói létszám állandó növekedése a jellemző, és ez egyenesen arányos a szerszámgyártás termelés volumenének felfutásával. A termelési érték meghaladja a 600 millió forintot.

Az üzem termelése fokozatosan növekszik. Ennek két alapvető tényezője:
      -  a szerszámgyártás folyamatos termékfejlesztése, technológiai fejlesztése
      -  a térségben való széles kooperáció

Az üzem szerszámgyártás termelésére jellemző, hogy termékeink döntő többsége nyugat-európai piacon kerül értékesítésre. A kft. jelenlegi termelésének 90-95 százalékát nyugat-európai piacon értékesíti.

A cég főbb tevékenységei:
      -   nyomdaipari, könyvkötő-, papírvágógépek gyártása, forgalmazása, szervizellátása
      -   cipőipari, műszaki és műanyagipari szerszámgyártás
      -   szerelt, hegesztett részegységek, alkatrészek gyártása, forgalmazása
      -   különféle alumínium öntvények tervezése, gyártása, forgalmazása
Cégforma: Korlátolt Felelősségű Társaság
Cégvezetők
NÉV POZÍCIÓ TEL.: FAX.: MAIL:
Rigó Péter kereskedelmi igazgató 0656580031
Rigó Zoltánné Ügyvezető 0656580031
Szolgáltatások
Bővebben rólunkA Rigó Kft. alaptevékenysége a szerszámgyártás, de kezdetekben ez a profil teljesen heterogén képet mutatott. Ez azt jelentette, hogy a műanyag alakító, kivágó és mélyhúzó szerszámgyártás mellett foglalkozott még egyedi alkatrészek és egyedi gépek gyártásával is. 1993-ban egy üzleti ajánlat alapján megkezdődött a kft.-nél a könyvkötőgépek gyártása. E gyártás volumene fokozatosan növekedett, és olaszországi piacon kerültek értékesítésre. 1995-ben, a könyvkötőgép gyártásban egy újabb piaci lehetőség nyílt meg a cég számára, ami franciaországi export lehetőséget hozott.

A személyi állományt jól képzett, európai nyelveket is beszélő szakemberek alkotják. A társaság piaci pozícióinak erősítését, vevőkörének bővítését, termékeinek és technológiáinak, valamint vevőszolgálati tevékenységének folyamatos fejlesztését velük valósítja meg.

Megváltozott a termelésirányítási rendszer, így a szerszámgyártás területén bevezetésre került a számítógépes tervezési rendszer, az informatikában és a kapcsolattartásban kiépültek a kor kínálata szerinti rendszerek és több korszerű CNC megmunkáló központ került üzembe helyezésre.

Főbb tevékenységeink:

Szerszámgyártás:
A cég a szerszámgyártás területén a fémipar számára gyárt kivágó-, hajlító-, lyukasztó-, mélyhúzó szerszámokat, illetve sorozat, cipőipari szerszámokat. A műanyag-feldolgozó ipar számára a szerszámgyártás területén a legkülönbözőbb méretű és kiképzésű fröccsöntő eljárásokat dolgozott ki.

Gépgyártás:
Az üzem 1992-óta foglalkozik egyedi- és kissorozatú gépek gyártásával. A gépgyártási tevékenység közül kiemelkedik a könyvkötőgép termékcsalád gyártása és fejlesztése. Az értékesítés világszerte mintegy 70-75 országban valósul meg. A termékcsalád 2000-ben Innovációs termékdíjat nyert.

Acélmagvas gumihenger:
A papíripar számára a legkülönfélébb méretű EPDM és SILICON gumival bevont acélmagvas gumihengereket gyárt.

Lemezmegmunkálás:
A szerszámgyártás és a gépgyártás hatékonysága megkívánja, hogy a finomlemez megmunkálási tevékenységét fejlessze. Ennek érdekében 1998-ban egy lézervágó gépet és 2001-ben egy élhajlító gépet állítottak üzembe. Elsődlegesen saját, és több külső megrendelő számára dolgoznak.

Alumíniumöntés:
A kft. széles körű kooperáció eredményeként tovább bővítette termékskáláját. Az alumíniumöntés technológiáját tovább fejlesztette, és ez egyrészt lehetővé teszi a gépek gyártásához (és természetesen a szerszámgyártás területén is) szükséges alkatrészek öntését, másrészt a külső partnerei számára is egyre növekvő mennyiségben tud alumíniumöntvényeket készíteni.

A fenti tevékenységek magasabb szintű végrehajtását a tervezés egyre magasabb szintre való emelése segítette elő, s alapvető feladat, hogy e tevékenységet fejlesszék. Több nagyteljesítményű számítógép került megvásárlásra, melyhez a kor követelményeinek megfelelő tervezési programokat vásároltak.

Gép- és szerszámgyártás területén alkalmazott tervezési programok:
- Pro Engeneering, mely 3D-és tervezési és megmunkálási interface-szel rendelkezik
- AutoCad programok

Cégünk minőségpolitikája

A cégvezetés minőségpolitikája az elmúlt években fokozatosan fejlődött, igazodott partnereik igényeihez. A gépgyártás és szerszámgyártás tevékenysége minél színvonalasabb ellátása érdekében 1999-ben bevezették az ISO-9002 minőségbiztosítási rendszert (TÜV - Rehinhald).

Termékeink, gépeink


Termékeiket, gépeiket "CE" és "GS" minőségi fokozatra minősítették, ezáltal megfelelnek a legszigorúbb minőségi feltételeknek.

Könyvkötőgépeiket az észak-magyarországi régió által meghirdetett innovatív technológiai és termékfejlesztési pályázat felhívásra benevezték, és a Debreceni Akadémia Bizottság Innovációs Nagydíját a cég által kifejlesztett LAMIBIND könyvkötőgép család nyerte el.

Szerszámgyártás

Cégünk egyik fő tevékenysége a szerszámgyártás. A szerszámgyártás területén a fémipar számára gyártunk kivágó-, hajlító, lyukasztó, mélyhúzó szerszámokat, illetve sorozat cipőipari szerszámokat. A műanyag-feldolgozó ipar számára a legkülönbözőbb méretű és kiképzésű fröccsöntő szerszámok kivitelezését, elkészítését vállaljuk.

A szerszámgyártás területéhez szükséges gépek a rendelkezésünkre állnak. Több korszerű CNC vezérlésű maró-, illetve esztergagép, valamint CNC megmunkáló központok kerültek üzembe helyezésre. Cégünk jól kiépített számítógépes tervezői rendszerrel van ellátva, mely a szerszámgyártás tökéletesítéséhez nagy segítséget nyújt.

A szerszámgyártás és gépgyártás főbb gépei

Deckel Maho DMC-70V
CNC megmunkáló központ
Mozgástartomány
X = 700 mm
Y = 550 mm
Z = 650 mm
Szerszámbefogó: ISO 40
Fordulatszám: 15000 U/min
Előtolás: 10000 mm/min
Vezérlés: Heidenhain

Parpas G1c-ds
CNC maró és digitalizáló gép
Mozgástartomány
X = 1120 mm
Y = 600 mm
Z = 590 mm
Szerszámbefogó: ISO 40
Fordulatszám: 3200 U/min / 40000 U/min
Előtolás: 5000 mm/min
Vezérlés: Fidia CNC 11

Riva Reno 4F2
CNC maró és digitalizáló gép
Mozgástartomány
X = 1300 mm
Y = 600 mm
Z = 650 mm
Szerszámbefogó: ISO 40
Fordulatszám: 3000 U/min / 40000 U/min
Előtolás: 5000 mm/min
Vezérlés: Fidia CNC 11

Wissner CNC 2000
CNC maró, digitalizáló és gravírozó gép
Mozgástartomány
X = 730 mm
Y = 740 mm
Z = 195 mm
Szerszámbefogó: Mass T
Fordulatszám: 15000 U/min
Előtolás: 7000 mm/min
Vezérlés: Fanuc / Heidenhain

Rayo-180 Fanuc 21i-T
CNC eszterga gép
Mozgástartomány
X = 180 mm
Z = 1000 mm
Fordulatszám: 4000 U/min
Előtolás: 7000mm/min
Vezérlés: Fanuc

Jeyma FC 7S
CNC maró- és másológép
Mozgástartomány
X = 340 mm
Y = 540 mm
Z = 300 mm
Szerszámbefogó: ISO 40
Fordulatszám: 3750 U/min
Előtolás: 4000 mm/min

Mitsubishi DWC 110
Mitsubishi DWC 110 CNC huzalszikra
Mozgástartomány
X = 350 mm
Y = 450 mm
Z = 130 mm

Blohm Hanseat 75
Egyetemes síkköszörű
Mozgástartomány
X = 800 mm
Y = 500 mmZ = 550 mm
Fordulatszám: 1400 U/min 2800 U/min

Élhajlító gép
NC vezérlés
Hajlítási hossz: 3000 mm

Eurolas 1000
Lézervágógép
CNC vezérlés
Teljesítmény: 1000 W
Asztal méret: 2000 x 10000 mm
Vágható lemez vastagság: 5 mm

Szerszámgyártás: egy kis történelem


Van néhány szakma, ami egyidős az emberiséggel. Ilyen a szerszámkészítés is, amely az idők folyamán már szerszámgyártás lett. (Mert szerszámokra, így a szerszámgyártás területére bizony szükségünk van!) Az ősember hamar felismerte, hogy szerszámokkal hamarabb, többet és könnyebben tud dolgozni, mint két kezével. A kő, csont, fa alapanyag adott volt, kitapasztalta ezek tulajdonságait, és saját hasznára formálta őket. Később megismerték a különböző fémeket is: a rezet, bronzot, majd a vasat.

A vas felhasználása nagyban elősegítette a famegmunkálás fejlődését, ennek köszönhetjük például a fűrészt is. Ám az ember mindig is a kényelemre törekedett, így nem elégedett meg a kéziszerszámokkal, gépekre volt szüksége. Talán az első gép az emelő lehetett, vagy a görgősor, nehéz tárgyak mozgatására. Aztán jöttek az első fúrógépek. Fordulatszám-szabályozóval (izom), forgásirány változtatással (izom), különböző teljesítménnyel (kisizom, nagyizom), cserélhető fúrószárakkal (vékony bot, vastag bot). Ilyen volt a húros pergőfúró, ami már a kézzel pörgetett fúrószár profi változataként terjedt el a szájról szájra marketingnek hála. A pergőfúrót elforgatva már kész is volt az eszterga.

Ez után megjelentek a különböző meghajtások, áttételek is. Csigahajtás, emberi erővel hajtott taposómalom, majd a lóval hajtott malmok és a vízimalmok. A víz erejét később fűrészüzemek létesítésére is használták, de voltak vízzel hajtott fúrógépek is. Víz hiányában a szelet is hasznosították, ugyanilyen célokra. És máris a 17. században járunk, amikor a gépek történetének egyik legnagyobb találmánya jelent meg, a gőzgép. Magyarországon 1722-ben létesült az első üzemszerűen használt gőzgép (Európában is elsőként), Semlecbányán, bányavíz szivattyúzására.

Aztán jött az ipari forradalom! Rohamos fejlődésnek indult a textilipar, a közlekedés, a szállítás, a gőzgépek tovább fejlődtek. Mivel fejlődött a szerszámgyártás, az egyre korszerűbb szerszámokkal a fémek megmunkálása is könnyebb lett, egyre több gépen, szerszámon jelentek meg a fémek, elsősorban a vas, felváltva a fát. A 19. században aztán beindult a tömegtermelés. Már nagy pontossággal, nagy mennyiségben lehetett termékeket előállítani a szerszámokkal, szerszámgépekkel, köszönhetően a szerszámgyártás mind jobb technológiájának.

Megjelentek a különböző kézi gépek is, például az első elektromos kézi fúrógép, melynek 1905-ben kezdődött meg a sorozatos szerszámgyártás. A 20. században elterjedt a gyorsacél, már szinte minden területen villanymotorokat használnak. Egyre precízebb, kényelmesebb, termelékenyebb gépek jelennek meg, sőt a század végén már a számítógép is bekapcsolódik a szerszámgyártás közé. Az NC, majd CNC technológia, később pedig a CAD-CAM eljárások szinte felfoghatatlan gyártási eljárásokat eredményeznek.

Szerszámgyártás társoldalai

TopSite.hu - A web legjobbjai. Minden-s.hu Toplista Kategorizalt linkcsere oldal. Ingyen weboldal tervek, gyönyörű háttérképek, kikapcsolódás. websas.hu

Add a Startlaphoz
 
Készítette a BIT-Hungary Kft.
WebTudakozó portál• E-mail:info@webtudakozo.hu