Keresés


Gyorskeresés


Mutatók
Hírlevél


Adatmódosítás
Elegant Design Zrt.
 
Cím: 1089 Budapest, Elnök u. 1.
Telefon: 0613344450, 0613030163
Fax: 0613343595
 
Térkép:
Az Elegant Design Kft. 1990. január 1-jétől működik, és profilja a női ruha gyártás, ezen belül a felsőruházat termelése, exportálása, valamint kereskedelme. Az Elegant Design Kft. a női ruha, illetve divatáru területén a klasszikus eleganciát, kifinomult ízlést igyekszik kielégíteni termékeivel.

Igényesen megtervezett, illetve legyártott női ruha fajtákat, valamint felsőruházatot kínál. Az Elegant Design olyan női ruha típusokat gyárt, illetve állít össze, amelyek nemcsak a dolgozó nő életvitelének, a munkába járásra felelnek meg, hanem alkalmibb eseményekre is kiválóak, mint a például egy üzleti megbeszéléshez illő kosztüm.

A cégünk által gyártott női ruha termékek színe és fazonja, mindig napra kész, így megfelel a mindenkori divatirányzatnak. Széles női ruha választékot biztosít blézerekből, felsőruházatból, valamint kosztümökből.
Cégforma: Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Szolgáltatások
Női ruha termékeink:


- Blézer
- Felsőruházat
- Kosztüm

A női ruha egyik hagyományos darabja: a blúz


Annak idején, még gyermekkorunkban, általában nem túlzottan boldogan feszengtünk a frissen vasalt, nyakig begombolt hófehér blúzban a különböző iskolai ünnepségeken, pedig a blúz mindig is a női ruha fajták egyik alapvető darabja volt. Persze akkoriban még kaphattunk olyan különleges és szép darabokat, mint napjainkban. Manapság azonban már egyre trendibb és egyedi blúzokat kínálnak a női ruha gyártók.
Klasszikus megfogalmazásban a blúz a férfiak ingjéhez hasonló ruhanemű, melyet jelen időkben főként a szigorú irodaviselet követel meg. A blúzok többnyire könnyű anyagból készült galléros női ruha darabok. A női ruha divattörténete folyamán a tervezők számtalan fazont mutattak be, ám az kétségtelen, hogy ez a női ruha darab hosszú időn keresztül az elegáns nők végjegyévé vált.
A múlt században például a hölgyek nemigen mutatkoztak más női ruha típusban a vasárnapi miséken. Azóta viszont, ahogy szinte minden, ez is sokat változott, és ma már se szeri, se száma különböző kialakítású és fazonú blúznak nevezett női ruha felsőknek. A következőkben bemutatjuk néhány változatát ennek a női ruha darabnak:

- Hippistílus:

Napjaink egyik igen elterjedt blúz divatirányzata a hetvenes évek hippivilágát, azaz a számtalan sokszínű virágos jókedvet idézi. A legtöbbször vékony muszlinanyagból készült női ruha fajta főként a fiatal lányok körében kedvelt, kiváló viselet például a különböző nyári fesztiválokra.

- Retrósan:

Egyre többen szavaznak a nemrégiben felbukkanó retróstílusra, hiszen a hetvenes-nyolcvanas évek filingje felejthetetlen. Az évtizedekre jellemző harsány színű blúzok több női ruha kollekcióban is helyet kaptak. A csillogó szaténanyagból gyártott női ruha darabok remekül mutatnak, akár nadrággal, akár szoknyával kombináljuk.
Annak, akihez nem annyira állnak közel a harsány, túlzottan feltűnő színek, viszont imádja a diszkóéveket, más, akkoriban hódító szabásvonalú darabokat ajánlunk, például az álló- és kerek galléros, vagy a masnis fajtákat. Akinek mindkét variáció bejön, könnyű dolga van, hiszen kedvére válogathat az ilyen stílusú a női ruha darabok felhozatalában.
Már tavaly nyáron is nagy divat volt a szintén retrós pöttyös blúz. Számos változata található meg ezeknek a női ruha daraboknak is, a pöttyök színe, illetve mérete szinte végeláthatatlan. Csupán egy tanács: ha egy ilyen blúz mellett voksols, figyelj arra, hogy egy színű darabbal kombináld.

- Irodába:

A kilencvenes években tűnt fel a sokak által nem túlzottan kedvelt női ruha darab, a háromnegyedes ujjú blúz. Méltatlanul mellőzött női ruha fajta, mivel a melegebb tavaszi napokon az egyik legkényelmesebb fazon az irodában: elegáns, mégsem kell megsülni benne. Igaz, kissé zavaró lehet, ha felcsúszik az ingujj, miközben a blézeredbe bújsz, de ez a női ruha darab önmagában is remekül mutat.

- Szafaris:

Lágy, pasztell színeinek, valamint a kifejezetten kényelmes fazonjának köszönhetően a szafaristílus a tavasz, illetve nyár mindig visszatérő trendje. Ez a női ruha fajta szintén hordható nadrággal vagy szoknyával, sőt, kombinációtól és divatkellékektől függően sportos, de akár szexi benyomást is kelthetünk.

- A lazaság jegyében:

Annak, akinek erősebb az alkata, vagy amúgy is a sportosabb stílust részesíti előnyben, a lazább típusú női ruha darabokat ajánljuk. A hosszított, csípőt jótékonyan takaró fazont például, amely nemcsak karcsúsít, hanem kifejezetten csinos is. Aki a fiúsabb, ennél is lazább stílust kedveli, elkobozhatja párja ingjét, hiszen azt fel lehet dobni nőies kiegészítőkkel, így egészen egyedien tündökölhetünk!

A nélkülözhetetlen női ruha, a kosztüm


Vannak alkalmak, amikor bizony semmi nem lehet annyira elegáns, mint egy remekre szabott kosztüm. A hatvanas években bekövetkező divatforradalomnak és a feminizmus elterjedésének hála a szmoking új pillérekre helyezte a női ruha tár alapjait.
A kosztüm elengedhetetlen a női ruha tárban: az öltözködésünk vitathatatlan alapdarabjául szolgáló kosztüm ma már nélkülözhetetlen. Egy letisztult szabásvonalú, klasszikus bázisdarab ugyanis számos alkalommal viselhető, hiszen akár üzleti megbeszélésről, akár családi eseményről, vagy netán vizsgáról, állásinterjúról legyen szó, ez a női ruha darab nem okozhat csalódást.

Elegancia mindenekelőtt

Amennyiben egy igazi alapdarabot szeretnénk beszerezni, a legjobb, ha egy lágy esésű anyagból készült, karcsúsított blézert választunk, amely egyaránt kombinálható nadrággal, illetve szoknyával. Persze ezen női ruha darabnál is alapvető a színválasztás, így ha klasszikus modellt akarunk a fekete, szürke vagy csokoládébarna árnyalatot ajánljuk. Tavasszal és nyáron azonban ebből a női ruha darabból is szerencsésebb világosabb tónusút választani, ezért ezen évszakokra egy könnyed textíliából készült kosztümöt érdemes venni. Az elegancia hangsúlyozása minden esetben finom szabáson és a visszafogott árnyalaton van.

Magabiztos nőiesség

Az igazán nőies megjelenés alapfeltétele, hogy a kosztüm kövesse a test formáját, azaz kiemelje a vonalakat. Ezért érdemes odafigyelni, mit viselünk ez alatt a női ruha darab alatt. Azt tanácsoljuk, hogy ha az alkalom megengedi, akkor csupán egy bodyt vegyünk alá, de egy könnyed, vékony blúz is remek választás. A kiegészítők természetesen ennél a női ruha darabnál is fontos szerepet játszanak, hiszen egy jól megválasztott selyemsállal vagy ékszerekkel sokat dobhatunk az összhatáson. Szintén meghatározó lehet az, hogy miként viseljük ezt a női ruha darabot. Ha csak valami bosszantó, feszengést kiváltó, szükséges rosszként gondolunk a kosztümre, bizonyára úgy is áll majd rajtunk. Igyekezzünk elégedetten, magabiztosan viselni ezt a női ruha darabot, hiszen ne feledjük, egy jól megválasztott kosztüm legalább annyira kiemeli a nőiességet, mint amennyire egy öltöny sármossá tesz egy férfit.

Arányosság a női ruha választásnál


Otthon, de sokszor vásárláskor is a próbafülkében gyakran feltesszük magunknak és kísérőnknek az a kérdést, hogy nem kövérít-e az adott női ruha, legyen az blézer, ruha vagy blúz. Vannak ugyanis olyan szabású női ruha darabok, amelyek a valódinál jóval előnytelenebbnek mutatják alakunkat.
Szerencsére léteznek alapszabályok, melyek segíthetnek abban, milyen fazonú női ruha fajtát válasszunk. Az nem kérdés, hogy van, akinek jó áll a feszes csípőnadrág és a szűk felső, hiszen akadnak jó néhányan, akiknek olyan alakjuk van akár egy modellnek. Jóval többen vagyunk azonban azok, akik nem rendelkezünk ilyen kiváltságokkal, viszont nem kell elkeseredni, mert egy jól megválasztott női ruha fazonnal bárkivel elhitethetjük az ellenkezőjét.
A következőkben pár tanáccsal szolgálunk arra vonatkozóan, hogyan emeljük ki előnyösebb formáinkat.

A kabát a női ruha tár alapdarabja

A derékban kissé szűkített vonalú kabát karcsúsít, ha pedig övvel szeretnénk viselni, nem keletkeznek rajta felesleges ráncok vagy hurkák, amelyek viszont már erősítenek. Ne rejtsük alakunkat formátlan, négyszögletesre szabott blézer alá. A két számmal nagyobb zakó, amely amúgy is úgy néz ki, mintha párunktól nyúltuk volna le, egyáltalán nem előnyös, még annak sem, akinek formás alakja van.

A csodatévő blézer

Ha módunkban áll, ne sajnáljuk a pénzt egy jól szabott női ruha felsőre, például blézerre. Mint azt a fentiekben említettük, ez a női ruha darab elegáns és jól hordható mindenhez. Ha arányos testalkattal rendelkezünk, vehetünk csípőig érő fazont.
Egyenes fazonú szoknyával kombinálva a csípőig érő, a test vonalát követő szűkített zakó „;hosszítja”; az alakot, azaz kifejezetten karcsúsít. Ha kicsit erősebb az alakunk a hosszított, fenék alá érő, karcsúsított blézer ajánlott. Ne vegyünk fel semmire sem formátlan, kinyúlt kardigánt. Ezek nem nyújtják az alakot, egyszerűen slamposak.

A jól megválasztott nadrág előnyei

A nem túlságosan szűk, illetve feszülő, egyenes vagy kissé trapézos nadrágok, melyeknek nem szabták túlzottam magasra a derekukat, kisebbnek mutatják a hátsót és sudárabbnak az alakot. Erősebb testalkatúak kerüljék a teljesen testhez tapadó, napjainkban divatos extrém csípő modelleket, mert kifejezettem előnytelen.

Ügyeljünk az arányokra

Rövid női ruha vagy kétrészes, szoknyás összeállítás fölé vegyünk térdhosszúságú felsőkabátot, illetve blézert. Ez a megoldás széltében mintegy „;harmadolja”; a látványt. Térd alá érő női ruha fölé ne viseljünk hosszú, combig érő kiskabátot vagy inget. A test helyes arányainak kiemelésére egy ilyen hosszúságú ruhához sokkal előnyösebb a rövidebb, legfeljebb csípőig érő fazon.

Erős testalkatúaknak tilos

Válasszuk a kisebb, szolid mintás női ruha darabokat. Minél kevésbé feltűnő a minta, annál inkább vékonyít! A túl szembetűnő nagy mintás anyagok becsapják a szemet: sokkal szélesebbnek mutatják viselőjét, mint amilyen valójában.

Női ruha: történet, érdekességek

Honnan ered a kombiné viselete?


Azt gondolná az ember, hogy a kombiné valami kombinált női ruha darab. De mit kombináltak egy egyszerű női ruha darabon, az ingen? Az ing korántsem volt mindig magától értetődő egyszerű viselet, őse, a görög khitón és a római tunika gyapjúból készült, és a szegény embernek ez volt az egész öltözete. Nem alsóruha volt tehát, hanem felső. A ruha alatt hordott vászoninggel a művelt Nyugatot a barbár Kelet ismertette meg. Honfoglaló őseink felső ruhájuk alatt rövid vászoninget viseltek, amikor a fehérnemű Nyugat-Európában még nem dívott.

Évszázadokkal később is még a legnagyobb fokú fényűzésnek számított. Bajor Izabella francia királynénak mindössze három ilyen női ruha darabja volt, VI. Károly francia király felesége pedig csupán két holland vászoninget mondhatott magáénak. Hiteles történelmi adatok vannak arról, hogy az udvari dámák havonként egyszer váltottak fehérneműt!

A francia forradalom nemcsak a régi rendszert söpörte el, hanem a krinolinokat, hajporozott frizurákat is. A direktórium divathölgyei nem annyira a római erényeket utánozták, mint az antik divatot; patyolat tunikákat kezdtek viselni. Az áttetsző, habkönnyű női ruha darabok alá nem lehetett vastag vászoningeket, alsószoknyákat hordani: így jöttek divatba a testszínű, testhezálló női ruha fajták, a trikók.

A ruhák anyaga idővel nehezebb lett, és a trikó alsónemű hosszú időre száműzettetett. Újra visszatért a vászonból készült ing, s a trikó helyett a hímzéssel, csipkével szegélyezett vászonbugyogó tűnt fel. A kislányoknál nemcsak feltűnt, hanem előtűnt, mert a múlt század húszas éveitől a hatvanas évekig a leánykaruha lábszárközépig ért, a bugyi pedig bokáig. Hát csoda, hogy annyira várták a bakfisok azt az időt, hogy hosszú női ruha típust kapjanak?

A mellénykéből, bugyiból, ujjas ingből, flanel és vászon alsószoknyákból álló meleg és kényelmetlen kislány alsóneműt akarták megszabályozni a praktikus angolok, amikor 1880 táján megalkották az első combinationt, vagyis a mellényke és bugyi kombinációját. A francia nyelvben ebből combinaison, combinaison-pantalon lett - de hogyan lett az ingbugyi női ruha darabból kombiné? Úgy, hogy a mellénykét az alsószoknyával is kombinálták, s megszületett a combinaison-jupon, amely az egyenes vonalú ingtől abban tért el, hogy alul kiugrott, mint az alsószoknya. Bár a forradalmi újítás már a múlt század nyolcvanas éveiben betört a fehérneműs szekrényekbe, csak századunk húszas éveiben vált általánossá, neve pedig a combinaison szó bécsi torzulásából lett Pesten kombiné.

Érdekes, hogy egy kombinészerű öltözék már a középkorban is felbukkan: fürdőslányok viselték munkaruha gyanánt. A IV. Vencel cseh király megbízásából 1400 körül festett kódex-miniatúrákon megjelennek a nyilvános fürdők nő alkalmazottai vízhordás, masszírozás közben: öltözetük ez a fehér vászoning. A szoknya midi vagy maxi, húzva, a derék testhezálló, ujjatlan, keskeny vállpánttal. A képeken az egyformán öltözött fehér cselédek között egyet-egyet fekete vállpánt különböztet meg a többiektől. Nyilván ezek voltak a brigádvezetők.

Mióta használunk gombolást a férfi és női ruha fajtákon?


Az őskori ember még nem ismerte a gombot. A barlangi ős csonttűvel fogta össze bőrruháját. A bronzkorban spirális díszű bronztűk voltak divatosak. A rómaiak nemes fémből drágaköves fibulákat viseltek. Egyébként ezek a fibulák a mai biztosítótűk ősei.

Az ásatások tanúsága szerint a honfoglaló magyarok nem használták a fibulát, hanem félgömb alakú, füles pitykegombok sorával zárták a férfi és női ruha darabjaikat. Bizáncban a 10-11. században még tűvel kapcsolták a ruhákat, a rómaiakhoz hasonló módon, így feltehető, hogy a gomb Keletről, a lovas népek viseletével került Nyugat felé. Merészebben fogalmazva: az ámuló Európát a gombbal, mint olyannal a magyarok ajándékozták meg.

Jogos nemzeti büszkeséggel állapíthatjuk meg, hogy hazánkban a gombolt férfiruha első ábrázolása a Nagy Lajos király idejében írott és illusztrált Képes krónikában található. A képen IV. Béla megkoronázza V. Istvánt. István zekéje elöl gombolt, mégpedig balról jobbra. És ez a gombolási gyakorlat él tovább a 17. és 18. század során is a férfiak esetében.

No és a nők? A női ruha darabok miért jobbról bal felé gombolódnak? A 19. század második harmadáig a női ruha fajták elejének szabása teljesen részarányos és rendszerint hátul kapcsolódik. Tehát ekkor még egyáltalán nem beszélhetünk gombolásról. A 19. század második felében az emancipáció kezdetével egy időben a női ruha viselet férfias vonásokat ölt. 1836-ban egy pesti divatlap lovaglóruhás hölgyet mutat be, mellette posztókaputos gavallérját. Ruhájuk majdnem egyforma szabású, és mindkettőjük ruhája balról jobbra gombolódik!

Az 50-es években az elöl gombolt férfi és női ruha általánosabbá kezd válni. A divatrajzolók a szimmetria kedvéért a női ruha darabokat, ellentétben a férfiruha gombolásával, jobbról balra kezdik rajzolni. A múlt század romantikája szívesen látta az egymás mellett andalgó párokat, akiknek egymáshoz való tartozását ruhájuk egymás felé gombolása is kifejezte. Így vált ma már megmásíthatatlannak érzett szabállyá ez az érzelmes divatrajzolói ötlet.

Női ruha társoldalai

Kategorizalt linkcsere oldal. websas.hu

Add a Startlaphoz
 
Készítette a BIT-Hungary Kft.
WebTudakozó portál• E-mail:info@webtudakozo.hu