Keresés


Gyorskeresés


Mutatók
Hírlevél


Adatmódosítás
Moonlight Kennel
 
Cím: 9330 Kapuvár, Liget u. 18.
Telefon: 0696245197
Fax: 0696245197
Térkép:A Moonlight Kennel a Maine coon, valamint a Birman cicafajták tenyésztésére szakosodott. Számunkra nagyon fontos cicáink egészsége, és a születendő kölykök megfelelő, új otthonba helyezése, mivel célunk, hogy kiscicáink olyan otthonra leljenek, ahol sok szeretet és gondoskodás veszi majd körül őket.
A Maine Coon és a Birman macskakölykök 12 hetes korban kerülhetnek új gazdijukhoz szerződéssel, törzskönyvvel, egészségügyi könyvvel, oltva, féregtelenítve. Cicáink minden esetben HCM, PKD, FIV, FeLV negatív tesztekkel rendelkeznek.

Várjuk és örömmel vesszük érdeklődésüket!

Maine Coon és Birman cicák tenyésztése.
Szolgáltatások

A Maine coon cicákról


Maine coon macska az Egyesült Államok legrégibb és egyik leggyakoribb fajtája, a legnagyobb termetű házimacska. Már Maine állam megalakulásakor szabadon éltek annak területén. Elnevezését Maine államról és a mosómedvéről kapta, mivel korábban tévesen úgy gondolták, hogy ezek a macskák a mosómedvéktől származnak. Nem véletlen, hiszen a lakosok nemegyszer összetévesztették Maine coon cicákat az ott őshonos mosómedvével (coon a mosómedve angol neve), mivel külsejük, cirmos mintázatuk, farkuk, illetve vadászmódszereik hasonlítanak a mosómedvééhez.

A Maine coon cica származása

Mint fentebb említettük, a Maine coon macskák egyike a legősibb észak-amerikai fajtáknak. Ősei az amerikai farmokon éltek, és elvadult nagytestű házimacskák, valamint az Európából, egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák, másrészt az Amerikába érkező tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák lehettek, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket. A Maine coon a legrégibb macskafajta az USA-ban, 1860-ban a fajtát a New York-i macskakiállításon mutatták be, 1865-ben pedig a Madison Square Gardenben megrendezett kiállításon kapott nagydíjat. A Maine coon népszerűsége a perzsa macskák elterjedésével csökkent, ennek ellenére a Maine coon cicák 1976-tól a világ minden táján elterjedtek.

A Maine coon idegen nyelvű elnevezései:

- Angol elnevezése: maine coon
- Német elnevezése: Maine Coon
- Francia elnevezése: maine shaq

A Maine coon cica természete

A Maine coon cica nagyon nyugodt, csöndes, kiegyensúlyozott macskafajta. Ritkán nyávog, még a kandúr is, többnyire inkább halk szájmozgatással hívja fel a figyelmet magára. A Maine coon fajta nyugodtságát, kiegyensúlyozottságát az is bizonyítja, hogy a macskakiállításokon még egy 10 kg-os kandúr is minden nehézség nélkül, kézben kivihető a bíró elé. A Maine coon méretei is a vadmacskákat idézik: némely kandúr elérheti a 15 kilót is, Európában a 6-9 kilós példányok a jellemzők. Mivel a Maine coon macska eredeti élőhelyén gyors folyású patakokból ivott, nem irtóznak a víztől, sőt, kifejezetten szeretnek pancsolni.

A Maine coon cicák jelleme

A Maine coon cica igazi jelenség és egyéniség: megtestesül benne a szépség, kedvesség, önállóság és szabadságszeretet. Maine coon macskák rendkívül kedvelik az emberek társaságát. Naponta igénylik a foglalkozást, közös játékokat. Angolul igen találóan gentle giant-nak nevezik őket kedves, ragaszkodó természetük, érzékeny lelkük miatt. Az óriás külső egy igazi, minden csínytevésre kapható játszótársat, és őszinte, hűséges, mély érzelmű barátot takar.

A Maine coon cica tartása

Maine coon cica tartása semmivel sem bonyolultabb, mint a többi macskafajtáé, azonban nagyobb testmérete miatt persze némi plusz helyigényre van szüksége. A Maine coon cicák etetése sem különbözik a többi cicáétól, ugyanúgy a napi kétszeri etetés nedves (konzerv) táppal ajánlott, és adjunk neki némi száraztápot is.

A Maine coon külseje

A Maine coon feje kissé hosszúkás, profilja homorú, enyhe stoppal, erőteljes arccsontokkal, nagy, széles alapú, magasan tűzött fülekkel, a fülek tetején pedig impozáns pamacsokkal. A nyak közepesen hosszú, a törzs hosszú, a mellkas széles, a farok legalább olyan hosszú, mint a törzs, a farokszőr dús, bozontos, hosszú. A Maine coon cica szeme nagy, kerek, kifejező, kissé ferde vágású. Összességében a Maine coon kiegyensúlyozott, erőteljes macska benyomását kelti. A sziámi mintázaton kívül, minden szín elfogadott.

A standard Maine coon fajta kívánatos jegyei

- Fej: közepes méretű, a profil enyhén homorú (semmiképpen sem egyenes), az orr és ajakrész szemből szögletes, az áll mély, erős, egyvonalban a száj felső peremével.
- Fülek: nagyok, széles alapúak, vége felé hegyesedők. Magasan tűzöttek, a fülek közötti távolság maximum a fül alapjának szélessége lehet. A fülkagyló szőrös, a szőrszálak túlnyúlnak a fülön. Kívánatos a fül végén található fülpamacs (hiúzboly), ami külön kiemeli a fülek formáját.
- Szem: kissé ferde metszésű, nagy, zöld, arany, kék vagy rézszínű (nincs összefüggés a szőrzet és a szem színe között).
- Test: hosszú, oldalnézetben téglalap alakú, erőteljes, erőt sugárzó izomzat.
- Farok: a tőnél vastagabb, vége felé vékonyodó, dús, tömött szőrzettel. Legalább olyan hosszú, mint a test.
- Láb: erőteljes, izmos, jó csontozatú, a mancsok nagyok, és jellemző az ujjak közti dús szőrzet.
- Szőr: nem egyforma hosszú, a test oldalán és a farok felé egyre hosszabb. A testen és a farkon leomló. A hátsó lábakon a bricsesz dús.

Több tudnivaló Maine coon fajtáról

Természet formálta cicafajta

A Maine coon fajtát a természet formálta ilyenné, és mint tudjuk, a természet bizony igen keményen bánik teremtményeivel, hiszen ősidők óta a legnagyobb, a legerősebb, a legjobb harcos, illetve vadász maradhat életben, és adhatja át génjeit a következő generációk számára. A Maine coon fajta jól fel lett vértezve ahhoz, hogy túlélje a kemény teleket. Az amerikai tenyésztők ezt a csiszolatlan természetességet igyekeznek megőrizni ennél a fajtánál. A Maine coon macskák kiválóan alkalmazkodnak a kemény klímához. A Maine coon viszonylag hosszú, szögletes orra megkönnyíti a zsákmány megragadását, és a víz lefetyelését a kis patakokból, pocsolyákból. A Maine coon kandúrok súlya általában 6-9 kg, de elérhetik a 10-15 kg-os testsúlyt is, a nőstények viszont ennél kisebbek, általában 4-6 kg-ra nőnek.

A Maine coon bundája

A Maine coon bundája fényes, selymes, vízálló, nem hasonlít egyetlen másik fajtához sem, hosszabb a pocakon, valamint a hátsó lábakon, hogy védjen a nedvességtől, a hótól, rövidebb a háton, illetve a nyakon, hogy ne gubancolja össze az aljnövényzet. Ezzel együtt a Maine coon cica bundája selymes, egyenletes esésű, így alig igényel kezelést: elegendő hetente egyszer átfésülni ahhoz, hogy megfelelő formában tartsuk. A hosszú, bozontos farok, amit a Maine coon cica maga köré szeret csavarni, amikor alváshoz gömbölyödik, melegíti őt a hideg, téli éjszakákon. Nagy fülei, melyek szőrrel gazdagon borítottak, széles spektrumú hallótávolságot biztosítanak, és a hideg ellen is óvnak. Nagy, kerek, pamacsos talpuk egyfajta hócipőként tesz jó szolgálatot.

Házikedvencünk: a Maine coon

A Maine coon későn érő fajta, normál, felnőtt méretét csak 3-5 éves kora körül éri el, gyermeki, pajkos jellemét azonban egész életén át megtartja. Egy szelíd, kedves óriás angyali természettel megáldva. A Maine Coon cicák hangjukkal is különböznek más fajtáktól, nagyon egyedi, csicsergő, trillázó hangjukat folyamatosan hallatják udvarláskor, beszélgetéskor ugyanúgy, mint amikor cirógatjuk őket, vagy játszunk velük. Nagyon szeretnek játszani, különösen kisebb dolgokat cipelni, apportírozni.

Bár a Maine coon nagyon emberorientált cica, ez nem azt jelenti, hogy túlságosan emberfüggő lenne. Nem zaklat folyamatosan figyelmével, ám szívesen követi gazdáját, mivel szeret mindig a közelében lenni, így szobáról szobára követi, és képes addig ülni a csukott ajtó másik oldalán, amíg a gazdi elő nem bukkanunk az ajtó mögül. A Maine coon ezenkívül örömmel vizsgálja gazdája mindennemű tevékenységét, és segít is neki a maga módján. Ez a fajta általában nem kifejezetten ölmacska: a Maine coon lehet a társunk, jó barátunk, cimboránk, de aligha lesz a dédelgetett pici babánk, természetesen, mint mindig, vannak kivételek.

A Maine coon cicák minden alkalmat megragadnak egy kis pihenésre, ejtőzésre. A hímek igazán nagy bohócok, a nőstények távolságtartóbbak, de mindegyik nagyon játékos, és azok is maradnak egész életükön át. Nagyon szeretik üldözni a zsákmányt (játékot), könnyen megragadják hosszú mancsaikkal, semmi kétség, ösztönösen kiváló vadászok A Maine coon szelíd, őszinte, állhatatos fajta, csodálatos társ, tündéri házikedvenc.

A Birman cicákról

A legenda szerint a Birman macskafajta egy kék szemű istennőtől, Cun Kiang Szetől származik. Valamikor régen ugyanis haramiák támadtak meg egy ősi burmai kolostort, és a kavarodás közepette a szerzetesek macskája egyszer csak az istennő szobra előtt termett: Bundája bearanyozódott, szeme az istennő szemének kékjét vette fel, mancsai pedig kifehéredtek. A kolostor összes macskája szent színekben kezdett pompázni, és a csodától felbuzdult szerzeteseknek sikerült visszaszorítani a haramiákat. Ezért tartják ez a cicafaját burmai szent templommacskának.
Ez persze csak szép legenda, de mi a valóság? A Birman fajta feltehetően a sziámi macskából alakult ki, a perzsa cicákhoz azonban nem sok köze van. Életerős cica; játszik, rohangál egész nap. Annyira élvezi a közönséget, mint egy vásári komédiás. Intelligens, gyöngéd, de szerfelett bohókás természetű.

A Birman idegen nyelvű elnevezései:

- Angol elnevezés: birman
- Német elnevezés: Heilige Birma
- Francia elnevezés: Sacré de Birmanie

A Maine coon partneroldalai:

TopSite.hu - A web legjobbjai. Minden-s.hu Toplista Ingyen weboldal tervek, gyönyörű háttérképek, kikapcsolódás.

Add a Startlaphoz
 
Készítette a BIT-Hungary Kft.
WebTudakozó portál• E-mail:info@webtudakozo.hu