Keresés


Gyorskeresés


Mutatók
Hírlevél


Adatmódosítás
Fe-Ma Hegesztéstechnikai Kft.
 
Cím: 1204 Budapest, Nagysándor József u. 69.
Telefon: 0612852689
Fax: 0612852689
Térkép:Cégünk elődjét 1982-ben alapítottuk 20 taggal Budapesten. 1984-ben kezdtünk el a hegesztés technikával kapcsolatos gyártmányfejlesztésbe kezdeni. Eleinte az akkori NDK-ból nehezen beérkező védőgázos kézi hegesztő pisztolyokat kezdtük el a hazai piacra gyártani. Saját erőből felszerszámoztuk a termékeket és megvásároltuk a gyártó gépeket.

A 90-es évek elején kezdtünk el üzleti kapcsolatokat kiépíteni, főleg németországi üzleti partnerekkel. E kapcsolatok révén jutottunk hozzá olyan új anyagokhoz, műszaki és gazdasági információkhoz, amelyek hozzásegítettek bennünket a nyugaton elfogadott minőség és termelési kultúra gyors elsajátításához.
Cégforma: Korlátolt Felelősségú Társaság
Szolgáltatások
Cégünkről bővebben


A termelésünk döntő hányadát kitevő hegesztő pisztolyok stratégiailag nagyon fontos alkatrésze a koaxiális kábel, amit a kezdeti időkben az USA-ból szereztük be. 1996-ban saját gyártású kábel kifejlesztésébe és gyártásába kezdtünk. A sikeres fejlesztés eredményeként az 1997 évi esseni hegesztés technikai világkiállításon már az amerikaival egyenértékű magyar gyártású kábellel tudtunk bemutatkozni.
Jelenleg 22 európai országon kívül több tengerentúli országban is vannak vásárlóink. Évente több tízezer védőgázos hegesztő pisztolyt gyártunk hazai és külföldi vásárlóink részére. Több neves nyugat európai cégnek is beszállítói vagyunk. 1992 óta képviseljük Magyarországon az Egyesült Államok-beli Lincoln Electric-et a világ legnagyobb hegesztés technikai vállalatát. Az eltelt időszak alatt több mint ezer nagyteljesítményű hightech ipari hegesztő berendezést értékesítettünk. Cégünk erőssége a megújulási képesség, rugalmasság, folytonos műszaki fejlesztés, valamint a több mint 25 éves gyártási tapasztalat.

Hegesztés technikai termékeink:

- Gázhűtéses MIG/MAG hegesztő pisztolyok
- Vízhűtéses MIG/MAG hegesztő pisztolyok
- Vízhűtéses AWI pisztolyok
- Koaxiális hegesztő kábelek
- Központi csatlakozók
- Gázhűtéses AWI pisztolyok
- Műszeripari forgató gombok
- Huzaldob tartók
- Vékonyfalú zsugorcsövek
- Közepes és vastag falú zsugorcsövek

Hegesztés: információk, tudnivalók

A hegesztés műveletének ismertetése


A hegesztés különálló szerkezeti elemként készült fém alkatrészek oldhatatlan kötéssel készülő összeerősítésére szolgáló művelet. A hegesztés mint oldhatatlan kötés, több száz éve ismeretes, igazi fejlődése azonban csak 19. század végén kezdődött. Hegesztés során a fémes alkatrészek összekötésére belső erőket, a fémek atomjait és molekuláit összetartó erőket használnak fel. Ezt a kötésmódot kohéziós kötésnek is nevezik.
Hegesztéskor a kohéziós kapcsolatot többnyire úgy hozzák létre, hogy a hegesztés helyén az alkatrészek anyagát vékony rétegben megolvasztják és így kötik össze őket, vagy pedig az alapanyaghoz hasonló kémiai összetételű töltőanyag: hozaganyag beolvasztásával kapcsolják össze az alapanyagokat.

A hegesztés műveletéhez szükséges kohéziós kapcsolat kétféle módon hozható létre:
- Ömlesztő hegesztés
- Sajtoló hegesztés

Az ömlesztő hegesztés a kohéziós kapcsolat létesítésének az a módszere, amelyben az alapanyagoknak a kötés helyével szomszédos kis részét helyileg egy közös fémfürdővé olvasztják, és abba még esetleg egy harmadik anyagnak (a hegesztőpálcának vagy az elektródnak) egy részét is beolvasztják, majd az így keletkezett hegfürdőt, a kötést áthidaló varrattá dermesztik. Annak az eljárásnak, amikor nem kötés a cél, hanem az alapanyagra a hozaganyagot viszik fel, felrakó hegesztés a neve. Más felületi anyagminőség-igény esetén alkalmazzák.
A sajtoló hegesztés esetén a szerkezeti elemek közötti molekuláris kapcsolatot erőhatással létesítik anélkül, hogy az alapanyagokat megömlesztenék. Ilyen például a kovács hegesztés és a hideg hegesztés).

A sajtoló hegesztés típusai

- Hideg hegesztés

A hideg hegesztés olyan eljárás, melynek során az adott hideg anyag folyáshatáránál lényegesen nagyobb feszültséggel terhelik az összekötendő felületeket. A hegesztés során a munkadarabok nagy alakváltozást szenvednek. Ez az alakváltozás tompa hegesztés esetén zömítési dudorként, átlapolt hegesztés esetén pedig keresztmetszet-csökkenésként jelentkezik. Minden anyaghoz tartozik egy meghatározott kritikus alakítási érték, amelynél a hegedés folyamata megindul.
A hideg hegesztés előnye, hogy kívülről nem kell hőt bevezetni, nincs szükség hozaganyagra, különféle minőségű anyagok is hegeszthetők egymással. Hátránya az, hogy csak a hidegen jól alakítható anyagok hegeszthetők össze. A hideg hegesztés fő alkalmazási területe az alumínium és réz alkatrészek kötése, valamint ezek kombinációja. A felhasználás területe döntően a villamosipar.

- Robbantásos hegesztés

A robbantásos hegesztés során az összekötendő, legtöbbször nagy felületű darabokat egymással párhuzamosan vagy szög alatt helyezik el, majd hirtelen keltett lökéshullámokkal a munkadarabokat egymáshoz csapják. Ennek hatására a munkadarabok összehegednek. A lökéshullámokat úgy keltik, hogy az egyik lemez külső felületére robbanóanyagot helyeznek el, amelyet az egyik végén begyújtanak, vagy mind a két lemezt robbanóanyaggal vonják be, és egyszerre gyújtják be.
A robbantásos hegesztés időtartama néhány ezred másodperc. A robbantásos hegesztés sikeresen alkalmazható kettősfémek (bimetallok) kialakítására, a szerkezeti és különleges acélok, illetve ötvözetek egyesítésére (pl. plattírozás), elkopott szerkezeti elemek felújítására.

- Kovács hegesztés

A kovács hegesztés a hegesztés eljárásainak a legősibb fajtája, amelyet lágyacélok kötésére használnak. Bonyolult kovácsdarabokat ugyanis csak úgy lehet elkészíteni, ha egyes részeit külön kovácsolják, és ezeket utólag kovács hegesztés révén egyesítik. A kovács hegesztés során a hegesztés szükséges hőmérsékletére hevített alkatrészeket egymásra helyezik, és a kötést külső erőhatással biztosítják.
A jó kötés feltétele a tiszta, oxidmentes érintkező felületek biztosítása. Ennek elérését segítik elő a különféle hegesztőporok. Ezek a hegesztőporok a revével könnyen olvadó, hígfolyós salakot képeznek, és megóvják a felületet a további oxidációtól.

- Termit hegesztés

A termit hegesztés az egyik legrégibb hegesztési eljárás. Felfedezése H. Goldschmidt nevéhez fűződik, aki már 1899-ben vasúti sínek összehegesztésére alkalmazta. Jelentősége a láng hegesztés és a villamos hegesztés eljárásainak fejlődésével erősen csökkent, de vasúti sínek és csövek kötésére még gyakran használják. Az eljárás alapja az, hogy a fém alumínium a vas oxidjait hőfejlődés közben tiszta vassá redukálja, miközben alumínium-oxid képződik.
A hőfejlődés hatására a keletkező vas megolvad. A reakció azonban csak nagyobb hőmérsékleten indul meg, ezért a keverék meggyújtására bárium-szuperoxidból és alumíniumból álló keveréket kell alkalmazni. Ez a keverék könnyen meggyújtható, a keletkező hő hatására a termitpor már tovább ég. Termit hegesztés esetén vagy csak a képződött salak hőtartalmát használják fel a hegesztés céljaira, vagy pedig a redukció útján keletkezett termitacél használható kötőanyagul. Eszerint a termithegesztést háromféle formában lehet alkalmazni:
- termit hegesztés nyomással
- termit hegesztés öntéssel
- termit hegesztés öntéssel és nyomással

- Villamos ellenállás hegesztés

Ellenállás hegesztés esetén a villamos áram Joule-hőjét használják fel. A Joule-törvény értelmében, az áramkörben az áramkört alkotó elemek ellenállásával arányos hő fejlődik. A villamos ellenállás hegesztés nagy áramerősségű és kis feszültségű árammal végezhető.
A hegesztőáramot réz szorítópofákon át vezetik a munkadarabba. Amikor a hegesztendő felületek hőmérséklete elérte a hegesztési hőmérsékletet, a munkadarabokra gyakorolt erőhatással a kötés elvégezhető.

Az ellenállás hegesztés főbb módszerei:

Tompa hegesztés
A közel azonos keresztmetszetű, hegesztésre kerülő felületeken átfolyó áram a nagy átmeneti ellenállás miatt nagy hőt fejleszt, a darabok végei felmelegszenek. A felmelegedett felületekre merőleges erő hatására létrejön a kohéziós kötés.
Az egyszerű tompa hegesztés esetén jobb eredményt biztosít az úgynevezett leolvasztó tompa hegesztés. Az eljárás során a hegesztésre kerülő felületeket először összeérintik, majd a hegesztőáram bekapcsolása után széthúzzák kissé a munkadarabokat. A két darab között ív keletkezik, egy vékony sáv megolvad, majd a két munkadarabot dinamikus lökéssel egyesítik.

Pont hegesztés
Pont hegesztés műveletét vékony lemezek és egymást keresztező acélhuzalok, hálók kötésére alkalmazzák. A lemezeket átlapolva hegesztik úgy, hogy a hegesztendő helyen két, rendszerint vörösrézből készült kúpos szerszámot (áramvezetőt) szorítanak a lemezekre. Az átmeneti ellenállás miatt a két lemez érintkezési felületén megolvad, az elektródokkal kifejtett erő hatására a lemezek az elektródok átmérőjének megfelelő felületen összehegednek.

- Vonal hegesztés

A pont hegesztés elvén működik, de az áramvezetőként nem kúpos sajtolószerszámot, hanem csapágyazott és hajtott görgőpárt használnak.

- Ultrahangos hegesztés

Ultrahangos hegesztés esetén kívülről nem kell hőt bevezetni. Az ultrahang által előidézett rezgőmozgás a hegesztendő felületek érdességi kiemelkedéseit és az oxidrétegeket elroncsolja, és a fémes felületeket egymásba dörzsöli. A rezgések a kis sajtolóerővel együtt idézik elő a fém folyását. Ultrahangos hegesztés eljárással a technikai fémek legtöbbje hegeszthető.

Hegesztés társoldalai

Kategorizalt linkcsere oldal. websas.hu

Add a Startlaphoz
 
Készítette a BIT-Hungary Kft.
WebTudakozó portál• E-mail:info@webtudakozo.hu