Keresés


Gyorskeresés


Mutatók
Hírlevél


Adatmódosítás
Kalorist Kereskedelmi Kft.
 
Cím: 5600 Békéscsaba, Lázár u. 20.
Telefon: 0666325421
Fax: 0666636700
 
Térkép:Fűtésszabályozás, Honeywell és Siemens fűtésszabályzók, illetve egyéb termékek: vízszűrők, keverő szelepek, termosztátok, hőmennyiségmérők stb. Épületfelügyelet! Fűtési rendszerek esetén fontos szempont a fűtésszabályozás. Ennek jelentősége, hogy a rendszer megfelelően és természetesen gazdaságosan működjön. Cégünk komoly szakmai tudással rendelkezik a fűtésszabályozás területén, termékeink között megtalálhatók többek közt a Siemens és Honeywell típusú fűtésszabályozás vezérlő automatikák is. Fűtésszabályozás alkalmazásával 10-30 százalékos energiamegtakarítás érhető el. Nagy a választékunk a helyiség és időjárást követő fűtésszabályozás rendszerekből is.
Cégforma: Korlátolt Felelősségű Társaság
Cégvezetők
NÉV POZÍCIÓ TEL.: FAX.: MAIL:
Szolgáltatások
A fűtésszabályozás feladata

A kazánban megtermelt hőt el kell szállítani a helyiségekbe, méghozzá helyiségenként pontosan annyit, hogy minden helyiségben lévő léghőmérséklet a kívánt értéken legyen.
A feladatot kétféle módon lehet megoldani:
Az egyiknél mérjük a helyiségben lévő hőmérsékletet és ha az 0,5-1 fokkal lejjebb csökken a beállítottnál (pl. 20 fok), a kazánt indítja, ha 0,5-1 fokkal feljebb emelkedik kikapcsolja. Ez a termosztátos vezérlés. Előnye, hogy nagyon egyszerű. A termosztátot csökkentett hőmérsékletre is be lehet programozni (például éjszakára, vagy amikor nem vagyunk otthon, 15 fokra). Hátránya, hogy a helyiségben a hőmérséklet akár 2 fokot is ingadozik folyamatosan, illetve a külső környezeti hőmérsékletváltozást csak akkor érzékeli (akár növekvő, akár csökkenő), ha az már a külső falazatot lehűtötte, vagy felmelegítette és ez a hőmérsékletváltozás már átadódott a levegőnek is. Ennek megfelelően igen nagy az energiaveszteség. A másik fűtésszabályozás az időjárást követő vagy külső hőmérséklet-érzékelős. Itt a szabályzó egység nem a belső helyiség hőmérsékletét figyeli, hanem a változó külső hőmérsékletet.

Időjárást követő fűtésszabályozás
A külsőhőmérséklet-függő fűtésszabályozás rendszernek az a lényege, hogy a kazánhőmérsékletet, valamint az egyes fűtési körök vízhőmérsékletét szabályozza a külső és esetenként a mért belső hőmérséklet alapján, a megadott fűtési menetrendeknek és időprogramoknak megfelelően. A fűtésszabályozás rendszerek többsége működésük közben ki-be kapcsolják a kazánt, emellett mozgatják a fűtési keverőszelepeket és indítják a fűtési szivattyúkat. Az időjárást követő fűtésszabályozás rendszerek használatánál fokozottan ügyelni kell arra, hogy a kazán saját szabályzó víztermosztátját kiiktassuk, mivel a kazán hőmérséklet-szabályozását is időjárást követő fűtésszabályozás rendszer fogja ellátni. A fűtésszabályozás rendszerünk nem lesz hosszú életű, ha a kazán saját termosztátja letiltja a hőforrást, miközben az időjárást követő szabályzó még hőt kérne.

Bízzuk szakemberre!

A fűtésszabályozás rendszer bekötése, illetve üzembe helyezése komoly szaktudást igényel, ezért a külsőhőmérséklet-függő szabályzók bekötését, üzembe helyezését egy a szabályozástechnikában jártas, a fűtési rendszerek működését és az egyes kazántípusok sajátosságait is ismerő szakembernek kell elvégeznie. Fűtésszabályozás rendszerünk bekötésénél két lényeges dologra kell figyelni: az érzékelők elhelyezésére és az alkalmazott kábel típusára, ez azonban a hozzáértő szakember számára is egyértelmű. A következő fontos kérdés a szobahőmérséklet- érzékelő elhelyezése. A szobahőmérséklet-érzékelő elhelyezése szintén rendkívül lényeges, hiszen még a legkiválóbb fűtésszabályozás rendszer sem tudja feldolgozni az esetlegesen rossz helyre felszerelt helyiséghőmérséklet-érzékelő által küldött megtévesztő adatokat. Itt például már az is zavart okozhat, ha az érzékelő működését elektromos készülékek (vezeték nélküli telefonok, televízió, vasaló) káros interferencia, illetve hőhatásai befolyásolják. A helyiség hőmérséklet-érzékelőjét nem szabad berendezési tárgyak, függöny vagy egyéb belsőépítészeti elemek takarásába szerelni. Minden esetben a fűtésszabályozás rendszer típusától függ, hogy a szobai érzékelőt milyen vezetékkel kell bekötni.

Termosztatikus radiátorszelep

A fűtésszabályozás legfontosabb műszaki eleme a termosztatikus radiátorszelep. A termosztatikus radiátorszelep önműködő hőmérsékletszabályozó, amely szeleptestből és hozzá szervesen illeszkedő szabályozófejből, hőmérsékletérzékelő és szabályozó termosztátból áll. Használata biztosítja, hogy egy adott fűtőtestbe a szabályozófejen beállított, kívánt helyiség-hőmérsékletnek megfelelő mennyiségű fűtővíz jusson. A szelep a termosztát fejen beállított hőmérséklettől eltérő helyiség-hőmérséklet esetén nem azonnal nyitja vagy zárja a fűtővíz útját, hanem lassan, de folyamatosan működik. A termosztatikus szelep a kívánt belső hőmérséklet, illetve a fűtöttség beállítása során a fűtőtest hőteljesítményét változtatja, illeszti a külső hőmérséklettől függő mindenkori hőszükséglethez a fűtővíz mennyiségének szabályozásával. Az automatikus szabályozó szelep tehát akkor lép működésbe, amikor a helyiség hőmérséklete magasabb vagy alacsonyabb a termosztát fejen beállított értékhez képest, ezért van alapvető szerepe a fűtésszabályozás rendszerében. Azokban az épületekben, amelyekben a fűtéskorszerűsítést követően a radiátorokat automatikus szelepekkel látták el, az elmúlt években a termosztatikus szelepeket nyáron a következő fűtési időszak kezdetéig teljesen nyitott állapotban kell tartani.
A termosztatikus szelepek működési elvéből következik, hogy a termosztát a nyári meleg időben magas hőmérsékletet érzékelve automatikusan lezár, így érve el a megfelelő fűtésszabályozást.

Programozható termosztát

Ez a gyorsan megtérülő beruházásokhoz tartozik. A programozható termosztát lényege, hogy a lakók szokásaihoz igazítva a fűtést, nem kell fölöslegesen fűteni az üres lakást, így rendkívül hatásos fűtésszabályozás érhető el. Azonban figyelembe kell venni azt is, hogy egy teljesen kihűlt lakást sokkal nehezebb felfűteni, mint egy takarékra felfűtöttet visszamelegíteni. Tehát úgy érdemes beállítani a programot, hogy a fűtésszabályozás rendszer akkor is fűtsön, mikor nem vagyunk otthon, csak kisebb intenzitással.

Energiatakarékos fűtésszabályozás minden helyiségben

Fűtésszabályozás

A Honeywell Hometronic rendszerének egyik fő szabályozási funkciója, a fűtésszabályozás. A Hometronic rendszerben a fűtésszabályozás decentralizált. Ez azt jelenti, hogy a szabályozási algoritmust nem a központi egység adja, hanem az egyes szabályozandó elemek beavatkozói (radiátorszabályzó, zónaszabályzó). Ennek köszönhetően a központi egység elektronikája egyszerűbb lehet, és ahogy az a modul rendszerből következik: a felhasználó csak azokért a funkciókért fizet, amelyeket fel is használ rendszerében. A központi egység tárolja az idő- és élethelyzet-programokat, és fogadja a hőmérséklet-érzékelők jelét és továbbítja a megfelelő helyi szabályozók felé.
A fűtésszabályozás terén a rendszer két alapvető szabályozási elvet képes megvalósítani:
- Radiátorszabályozás
- Zónaszabályozás

Radiátorszabályozás
A radiátorszelepre szerelt szabályzó egység a helyiség hőmérsékletét érzékelve szabályozza a radiátorba áramló fűtőközeg térfogatáramát. A készülék a szabályozandó hőmérséklet értéket a központi egységtől kapja az aktív programnak megfelelően, azonban lehetőség van a program helyi felülírására a beállítótárcsa használatával. Ez a módosított érték csak a program szerinti következő kapcsolási időpontig marad érvényben. A készülék automatikusan igazodik az általa szabályozott radiátorszelep löketéhez. A beavatkozó szerv eltávolításával szükség esetén a szelep kézzel működtethető. Radiátorszabályzásnál sokszor kritikus problémát jelent a helyiséghőmérséklet pontos érzékelése. A készülékben található érzékelő nem fog pontos képet adnia helyiség hőmérsékletéről, ha a radiátorszabályzó rejtett, burkolt, eltakart helyen van, hiszen a helyiségben kialakuló természetes áramlás nem éri a radiátorszabályzót. Ilyen esetekben az érzékelést külső érzékelővel kell megoldani, amelyet vezetékkel lehet csatlakoztatni a szabályzó egységhez. Természetesen a radiátorszabályzókra is érvényes a gyári azonosítók alapján történő modulfelismerés, így nem kell attól tartani, hogy az egy rendszerben lévő több radiátorszabályzó egység keveredést okoz. A szabályzó érzékeli a hirtelen hőmérséklet-csökkenést (szellőztetés) és zárja a szelepet, megakadályozván ezzel a felesleges hőbevitelt, így érve el a legmegfelelőbb fűtésszabályozás módját.

Zónaszabályozás
A zónaszabályzó egység segítségével 5 fűtési zóna szabályozható. A készülék termoelektromos működtetőket vezérel, amelyek az arra alkalmas zónaszelepek pozícióját változtatják. Az egyes zónák lehetnek padlófűtési, radiátoros, légfűtéses, falfűtési rendszerek (szükség esetén a rendszernek megfelelő maximális előremenő hőmérsékletet a rendszertől függetlenül korlátozni kell). A helyiség (zóna) hőmérsékletét érzékelők továbbítják a készülék felé: vezetéken közvetlenül a zónaszabályozóhoz csatlakoztatva, illetve rádiófrekvenciás kommunikációval a központi egységen keresztül. A zónaszabályzó egység kiegészíthető a HREL1 szivattyúrelével, mely a központi tápszivattyút a hőigényeknek megfelelően (termoelektromos működtetők állásától függően) indítja, ezzel is energia takarítható meg. A központi egységen több zónához szükség esetén egy ugyanazon érzékelő is hozzárendelhető. A központi egység közvetlenül vagy modulon keresztül az arra alkalmas időjárásfüggő fűtésszabályozás rendszernek hőigény jelet küldhet, de egy hagyományos előremenő víz-hőmérséklet-szabályozás is megfelel a rendszer kiszolgálására.

Fűtésszabályozás társoldalai
Honeywell és Siemens temékek

Fűtésszabályozásban és épületfelügyeleti rendszerekben a Honeywell és Siemens készülékek a csúcsminőséget képviselik. Megbízhatóságuk és pontosságuk a fő erényük.

Add a Startlaphoz
 
Készítette a BIT-Hungary Kft.
WebTudakozó portál• E-mail:info@webtudakozo.hu