Keresés


Gyorskeresés


Mutatók
Hírlevél


Adatmódosítás
Bene Szita
 
Cím: 6724 Szeged, Zákány u. 2.
Telefon: 06309584509
Fax: 0662469228
 
Nyitvatartás:
hétfő06 - 14
kedd06 - 14
szerda 06 - 14
csütörtök06 - 14
péntek06 - 14
szombat- - -
vasárnap- - -
Térkép:
A Bene Szita Filmnyomó üzem továbbra is rendelkezésükre áll közel húszéves tapasztalattal. Üzemünkben az öntapadós cimke nyomtatás, illetve gyártás tekercses és íves kivitelben akár 1db-tól a többmilliós példányszámig megrendelhető. Zászlókészítés esetén is nálunk kapja a legjobbat az asztalitól a 3,5m x 1,4m-ig.
De foglalkozunk még trikók nyomásával hozott vagy akár általunk biztosított alapanyagra, valamint reklám szórólapok, illetve egyéb nyomdaipari termékek készítésével (fém- és papírdobozok, plakátok, műanyag előlapok stb.), valamint a papír cimke nyomtatás és az öntapadós cimke nyomtatás is a fő profiljaink közé tartozik.
Mindezt egy színtől a négyszíncolorig (fénykép jellegű nyomat), tervezéstől a kivitelezésig! Előbbiek mellett bármilyen anyagra tudunk szitanyomással nyomatot készíteni. Így például üvegre, fémre, fára, műanyagra, pólóra, textilre stb. Referenciaként megemlítjük, hogy a SHELL Hungary RT. benzinkútjainál látható cimkék is a mi üzemünkben készülnek, mivel kiemelt szakterületünk mind a papír cimke nyomtatás, mind az öntapadós cimke nyomtatás.


Öntapadós cimke nyomtatás, gyártás és szitanyomás.
Cégforma: Cégbíroságon bejegyzet magán vállalkozás
Cégvezetők
NÉV POZÍCIÓ TEL.: FAX.: MAIL:
Bene János Tulajdonos,cégvezető 06309584509 0662469228 bene.sz@t-online.hu
Szolgáltatások
Tudnivalók a szitanyomásról

A szitanyomás, filmnyomás elsősorban az alábbi nyomathordozókra alkalmazható:

- Textil: póló, esernyő, sapka, táska, szatyor, bőrönd, pénztárca nyomtatás
- Papír: autóillatosító, névkártya, céges papír, meghívó, papírszatyor, cimke nyomtatás
- Műanyag: öntapadós matrica, vonalzó, CD, CD-R, DVD, DVD-R nyomtatás
- Fém: előlap nyomtatás

Rövid leírása:
A szitanyomó-eljárás keretre feszített, finom szövésű szitaszöveten megfelelő eljárással létrehozott sablonon keresztül, festéknyomással végzett nyomtatás. A szitanyomó-technikát évszázadokkal ezelőtt keleten a japánok és a kínaiak már alkalmazták. Emberi hajszálból készített szövedék felhasználásával textíliákat díszítettek. Az eljárást 1930 táján kezdték el újra alkalmazni a művészetekben, valamint az iparban. A nyomósablonokat vagy szitanyomóformákat keretre kifeszített finomszövésű szitaszövetre kézzel, vagy fotomechanikus eljárással készítik. A szitanyomó keret anyaga fa vagy fém. A nyomósablon elkészülte után befogószerkezettel nyomtató asztalba fogják be a különböző típusú anyagok, így textil, műanyag vagy papír cimke nyomtatás elvégzéséhez.

Felhasználási területek:
Természetesen szitatechnikával is lehetséges többszínű nyomtatás, ami a papír cimke nyomatatás, valamint az öntapadós cimke nyomtatás esetében is kiválóan alkalmazható. Ami igazán fontossá tette ezt az eljárást, az a sokoldalú felhasználhatóság, mellyel ideális kiegészítője a többi nyomdai technikának. Lényeges tulajdonsága, eltérően az offszet és a többi eljárástól, a nyomtatott festékréteg vastagsága: a nyomat kiemelkedik a hordozó felületéről. Használható bármilyen festékkel (speciális, fényvisszaverő, világító), szinte bármilyen anyagú felületre (textil, fém, üveg, kerámia, műanyag, karton, fa, szövet). Szitával megoldható a nyomtatás enyhén görbült felületekre is, ha nem túl nagy a felületi egyenetlensége. A különösen vastag festékréteg felhordása lehetővé teszi, hogy akár vékony vonalas rajzot nyomtassunk fehér festékkel fekete alapra, és a nyomat tökéletesen fedő hatású lesz. Ezt az eredményt a többi eljárással nem lehet elérni.

A szitanyomás története

A szitanyomás feltalálójáról semmit, a nyomtatás kialakulásáról pedig csak keveset tudunk. Annyi azonban megállapítható, hogy Kínában és Japánban már évszázadokkal ezelőtt nyomtattak textíliát sablon felhasználásával. A formát fakeretre feszített emberi hajból, majd később selyemszálból készült szita alkotta a ráragasztott rizspapírból kivágott sablonból. Az így készült formáról kisebb példányszámban többnyire textil nyomathordozóra nyomtattak. A szitanyomást tehát régi időkben is alkalmazták és felhasználták a művészien festett textíliák előállításához. Ezután az eljárás némileg feledésbe merült, és Európában csak a 19. században támadt fel újra a textiliparban, ahol is filmnyomtatásnak nevezték el. A lyoni selyemipar alkalmazta elsősorban a filmnyomtatást, vagyis a szitanyomást a selyem nyomtatására, díszítésére. A közelmúlt éveiben a gépesítése és az automatizálás nagymértékben fejlődő eljárássá tette a szitanyomtatást, amely így jogosan került negyedikként a korábban ismert három fő nyomtatási eljárás mellé.

A szitanyomásban a nyomóforma, azaz a nyomósablon hordozója egy szövet, ami egy finom szövésű szitaszövet, amelyet feszesen a formakeretre rögzítenek. A szitaszövet nyitott szemrendszerű. A forma nyomatmentes részeit a szitán sablon fedi, azaz be van csukva, hogy a festék ne tudjon áthatolni rajta, míg a nyomatképet hordozó részei nyitottak, így a festék könnyedén átfolyik. A nyomtatás során a festéket egy kissé ferdén elhelyezkedő festéklehúzó kés nyomja dörzsölő-kenő mozgással a szitaszövet nyitott részén keresztül a nyomtatandó anyagra.

Szitanyomással elsősorban olyan nyomatokat lehet előállítani, amelyek a többi eljárással csak nehezen vagy egyáltalán nem állíthatók elő. E nyomtatással lehetséges egy- és többszínű plakátok, feliratok előállítása különböző anyagokra, akár világító festékekkel is. Közlekedési jelzőlámpák, rádió- és műszerskálák, óraszámlapok, tapéták, valamint vakírás nyomtatására sem jelent nehézséget. A textiliparban fény- és mosásálló dekorációs ruhaanyagokat, valamint sálakat, terítőket nyomtatnak.

Ugyanígy alkalmazzák az eljárást üvegpalackok, poharak feliratozására is. Mivel az eljárás nem helyhez kötött, felhasználható ládák, csomagolások, kirakatüvegek, szállító gépkocsik feliratozására is. A különösen vastag festékréteg felhordása teszi lehetővé, hogy vékony vonalas rajzot nyomtassanak fehér festékkel fekete papírra, és a nyomat egyetlen nyomtatási művelet útján is teljesen fedőhatású lesz, ami a többi nyomtatási eljárással nem megoldható.
A nyomatkép plasztikus hatású, így a szitanyomtatást a könyvkötészetben vászon és műanyag borítású könyvtáblák nyomtatására is alkalmazzák. Sok más területen is alkalmazható a szitanyomtatás, így például különböző készülékek gyengeáramú áramköri elemeit összekötő vezetékek nyomtatása elektromosan vezető festékkel, nyomtatott áramkörök előállítása rezezett felületű műanyag lemezen vagy előrajzolása, hűtőrendszerek csőkígyójának előállítása alumíniumlemezre való nyomtatással stb.

Kisebb példányszámok (10-500 példány) nyomtatása különböző anyagokra szitanyomással gazdaságos. A gyorsjáratú szitanyomógépekkel azonban a többi nyomtatási eljáráshoz hasonlóan csak a nagy példányszámok nyomtatása gazdaságos. A szitanyomtatási eljárás célja nem más nyomtatási eljárások kiszorítása, hanem hézagpótló feladat betöltése, és a kisebb, valamint egészen kicsi példányszámok előállítási költségeinek csökkentése. Figyelemreméltó még a nyomóforma elkészítéséhez és a nyomtatáshoz szükséges viszonylag rövid idő.

A szitanyomtatás hátránya a nyomat viszonylag hosszú száradási ideje. A vastag festékréteg következtében a friss nyomatok nem rakhatók egymásra. Ennek következménye a viszonylag nagyobb helyigény a nyomatok szárításához. A gyorsan száradó festékekkel azonban a száradási idő lényegesen lerövidíthető.

Cimke nyomtatás eljáráshoz szükséges nyomtató

A cimkézési feladatok ellátásában kulcsszerepe van a megfelelő minőségű cimke nyomtatás, valamint előállítás folyamatának. Ezeket speciálisan erre a feladatra fejlesztett cimke nyomtatás számára előállított nyomtatókkal tudjuk a leghatékonyabban előállítani. A cimke nyomtatás termikus eljárással történik. A magas hőmérsékletű nyomtatófej vagy úgynevezett festékhordozó réteg közbe iktatásával, vagy közvetlenül a média szín változtatásával állítja elő a nyomatot. Az előbbi eljárást nevezzük thermo-transzfer eljárásnak, utóbbit pedig direkt-thermo eljárásnak. A thermo-transzfer cimke nyomtatás esetén a cimke anyaga lehet papír, szintetikus anyag, vagy akár fém is. A direkt-thermo cimke nyomtatás esetében csak speciális hőérzékeny papír cimkét alkalmazhatunk. A különbség a nyomat minőségében és élettartamában adódik. A thermo-transzfer típusú cimke nyomtatás nagyságrenddel jobb minőséget és hosszabb élettartamot biztosít.

Cimke nyomtatás esetén az alábbi kérdéseket kell megválaszolnunk:

- Milyen eljárással kívánok elvégezni a cimke nyomtatás folyamatát?
Thermo-transzfer vagy direkt-thermo? Amennyiben a nyomtatandó cimke életciklusa csupán néhány hónap, és nincsenek magas minőségi követelmények, választhatjuk a direkt-thermo cimke nyomtatás eljárását. Más esetben, vagy speciális igény (vegyszerállóság, környezeti hatásokkal szembeni ellenállóság) kizárólag a termo-transzfer cimke nyomtatás eljárást érdemes használni.
- Hol akarom elvégezni a cimke nyomtatás folyamatát?
Irodai, ipari körülmények közé, vagy mobilitást igénylő feladatokra más-más modellek alkalmasak a cimke nyomtatás elvégzésére.
- Milyen terhelésnek lesz kitéve a nyomtató?
A nyomtató élettartama szempontjából fontos kérdés, mert egy alul méretezett nyomtató nem fogja az elvárható élettartamot produkálni, és az állandó meghibásodások rontani fogják a termelékenységet, és növelni cimke nyomtatás költségeit.
- Milyen méretű cimké(ke)t fogok nyomtatni?
Cimke nyomtatás esetén a nyomtatható cimke méretet a nyomtató fej szélessége határozza meg. A nyomtató fejek szélessége általában 4 vagy 8 inch, de vannak ettől eltérő méretek is.
- Milyen felbontásban szeretnék nyomtatni?
A nyomtató fejek felbontása 200-600Dpi között lehet jelenleg. Grafika, vagy extrém kisméretű cimke nyomtatás esetén célszerű a nagyobb felbontású fej választása.

Cimke nyomtatás társoldalai
A szitanyomás, filmnyomás elsősorban az alábbi nyomathordozókra alkalmazható:

- Textil: póló, esernyő, sapka, táska, szatyor, bőrönd, pénztárca nyomtatás
- Papír: autóillatosító, névkártya, céges papír, meghívó, papírszatyor, cimke nyomtatás
- Műanyag: öntapadós matrica, vonalzó, CD, CD-R, DVD, DVD-R nyomtatás
- Fém: előlap nyomtatás

Kapcsolat: Bene János
Telefon: 06309584509
Fax: 0662469228
E-mail: bene.sz@t-online.hu
Add a Startlaphoz
 
Készítette a BIT-Hungary Kft.
WebTudakozó portál• E-mail:info@webtudakozo.hu